“Bompi…, waarom staat er na elke reclameboodschap over geldleningen: “Pas op, geld lenen kost geld?” opperde mijn kleindochtertje Elly, nadat ze een reclame spot op VTM had gezien. En dan vroeg ze snel, alsof ze de vraag niet meer zou mogen stellen: ”…Is die bank echt open tot 8 uur?”
“Nu vraag je me twee dingen tegelijk, kleine meid” repliceerde ik. “Ik zal beginnen met uw laatste vraag”.
De meeste banken zijn open tot 4 uur in de namiddag en één dag per week kan je er met uw vragen soms ook wel terecht tot 6 of 7 uur ’s avonds. Sommige kantoordirecteuren van banken komen zelfs ook ’s avonds bij je thuis langs als dat echt nodig is. Als deze bank zegt dat ze bereikbaar zijn tot 20 uur, betekent dit dat je telefonisch iemand aan de lijn kan krijgen die je uitleg geeft. Of het een echte deskundige is, of gewoon iemand van een callcenter, die uw vragen noteert, weet ik niet.
Maar we zullen morgenavond de proef eens doen. We bellen hen om 19 uur op en vragen uitleg over leningen. Zo weten we zeker of het een ordinair reclamelokkertje is of echt dienstbetoon.
Zoek een betrouwbare kredietadviseur.
Vandaag kan je via internet overal 7 dagen op 7 en 24/24 uur een lening aanvragen. Ik weet ook nog dat ik vroeger klanten, die door de bank niet konden worden geholpen, doorverwees naar Quick Krediet. Quick Krediet is een kredietbemiddelaar met verschillende kantoren in Vlaams Brabant. Ik gaf hen vaak ook het advies om hun licht te gaan opsteken bij Mevrouw Leemans of bij Metrofin in Antwerpen. Dat zijn stuk voor stuk betrouwbare kredietadviseurs waar je ook ’s avonds terecht kan. Ik weet dat de mensen van Quick Krediet bij u thuis komen op de dag en het uur dat u het beste past. Zelfs ’s avonds als het moet om elf uur.
“…En waarom kost geld lenen ook geld?” drong miss Elly- zoals ik haar noem- aan. “Jij bent een pienter meisje.” zei ik. Heel simpel zei ik: ”Omdat je het geld dat je leent, moet terugbetalen met intrest en dat is altijd meer het aanvankelijk ontleende bedrag”.
In 2010 waren er iets meer dan 300.000 mensen die hun leningen niet meer konden betalen. Bij sommigen was dat omdat ze ziek werden of omdat ze een ongeluk hadden. Anderen hadden betalingsproblemen omdat ze hun werk kwijt waren door de crisis. Maar er waren ook een groot deel mensen die veel te veel leningen hadden afgesloten. Het waren mensen die geleend hadden omdat ze kochten wat ze zagen zonder na te denken of ze wel geld hadden. Het waren vaak nutteloze of te dure dingen die ze dan op krediet terugbetaalden.
Let op, Geld lenen kost ook geld.
Om zo veel mogelijk mensen te wijzen op de gevaren van het roekeloos en onverantwoord aangaan van leningen en van de risico’s die het afsluiten van te veel leningen met zich meebrengen, schaafden de ministers toen de bestaande wet op het consumentenkrediet bij. Uiteindelijk werd eind 2010 bij wet in artikel 5, § 2, vastgelegd dat elke bank, elke kredietgever en elke kredietbemiddelaar verplicht was om het zinnetje “Opgelet: Geld lenen kost ook geld!” op te nemen in elke vorm van reclame die zij voeren voor kredieten. Maar ook in elke promotie voor producten of diensten op tv, radio, op internet en in gedrukte media, maar ook op aanplakbiljetten en flyers, waar verwezen wordt naar een verkoop die op krediet kan gebeuren, moet de boodschap “Let op, geld lenen kost geld” in een voldoende groot lettertype vermeld worden. http://www.consumercredit.be/nl/let-op,-geld-lenen-kost-ook-geld.html.
De boodschap “Let op, geld lenen kost ook geld” moet verplicht worden opgesteld in een letterteken met een minimumwaarde van 7 punten en moet minstens 4% van de advertentieruimte innemen. Bovendien moet de boodschap, voor de reclame die verwijst naar het goedkoop of voordelig karakter van de kredietovereenkomst of een promotie die aanspoort tot het verrichten van een nieuwe kredietopneming, worden opgesteld in dezelfde lettertekens als deze die gebruikt wordt in de reclame.
Onbezonnen krediet.
Met het verplicht vermelden van deze waarschuwing wilde de overheid de consumenten meer bescherming bieden tegen een overmatige schuldenlast en ze bewust maken van de financiële gevolgen van het afsluiten van te veel leningen. Tevens wilden ze iedereen aanzetten om bewuster en slimmer te kopen.
Krediet is natuurlijk noodzakelijk om sommige grote aankopen en/of investeringen te betalen.
Niet iedereen heeft de nodige spaarcentjes opzij staan om een nieuwe auto, een nieuw salon of eetkamer te betalen. Ook voor een huis of een appartement moet je een lening aangaan. Dat is helemaal normaal. Net daarvoor bieden leningen een oplossing. Maar sommige mensen gaan te gemakkelijk lenen. Ze lenen om op reis te gaan, of om nieuwe kleren te kopen of zelfs om een Smartphone of tabblad te hebben. Ze lenen zelfs om feesten te geven. Dat is niet normaal. Mensen gaan dikwijls een krediet aan zonder het te beseffen. Autoleningen of leningen om dure diepvriezers ed. te kopen aan 0% rente, is natuurlijk heel verleidelijk. (zie blog Gratis krediet voor iedereen en De autolening aan een JKP van 0%). Maar je zit wel met een krediet opgezadeld waar je moeilijk van af geraakt.
Geld lenen kost ook geld…Wablieft ?
Ondertussen zien en horen we deze slogan overal en is hij algemeen bekend. Uit een onderzoek in Nederland waar de slogan al veel langer gebruikt wordt dan bij ons, blijkt dat de waarschuwing “Let op! Geld lenen kost geld” niet alleen breed bekend is, maar dat hij ook aanzet tot nadenken. Twee derde van de consumenten die ondervraagd werden, konden de zin spontaan noemen. Nog eens 22 procent gaf aan ervan te hebben gehoord. Bijna driekwart van de Nederlandse consumenten zegden dat de zin hen aanzet tot nadenken over de nadelige gevolgen van lenen.
Bij ons deed de bank Argenta bij 800 jongeren tussen 15 en 23 jaar een test over hun financiële kennis. Met een gemiddelde score van 49 % zijn ze net gebuisd over essentiële geldzaken. http://www.argenta.be/nl/Images/2013-12-12%20NL%20Belgische%20jongeren%20gebuisd%20op%20financi%C3%ABle%20kennistest%20van%20Argenta_tcm55-20879.pdf Iets meer dan 40 % van de Belgische jongeren wist niet dat “Geld lenen kost geld” wil zeggen dat je maandelijks een stuk ontleend kapitaal en een stuk intresten moet terugbetalen aan de bank. De jongeren die het mis hadden, dachten dat je eerst iets moet betalen vooraleer je een krediet kon krijgen. Anderen waren ervan overtuigd dat je pas op het einde van de lening iets extra betaalt of dat het alleen gaat over de dossierkosten die je betaalt als je een lening aangaat. Verder bleek uit de vragen dat 60 % van de ondervraagde jongeren het verschil niet kennen tussen een consumentenkrediet en een woonkrediet en niet weten wat een kredietopening is. Slechts 1 op 2 weet dat je best niet meer dan 30 % van je inkomen spendeert aan je woonlening. Dat is toch wel bedenkelijk. hoe gaan zij financieel gezond blijven?
Kijk en vergelijk.
Dat geld lenen altijd geld kost, moet iedereen weten. Dat merk je goed wanneer je het geleende bedrag vergelijkt met het totaal terug te betalen bedrag.
Op de website van Metrofin.be of van Quick Krediet kan je alle soorten leningen rustig nalezen. Zelfs al ga je bij hen geen lening aan, ze geven op hun website zeer veel informatie over de verschillende soorten leningen. Ook tarieven en de juiste formule om je project te financieren, kan je er raadplegen. En je kan er zelfs lezen waarvoor je moet oppassen! Er lopen immers op internet heel wat krediethaaien rond. Die zijn er niet enkel op uit om veel geld aan jou te verdienen, maar zadelen je vaak ook op met dure en nutteloze verzekeringen. Betaal zeker nooit geld via internet om een lening te bekomen. Je bent ook nooit verplicht om een verzekering af te sluiten om een krediet te bekomen! En vooral: lees je contract alvorens je tekent en teken zeker niet om het even wat!
Spreuk van de week:
Laat je niet verleiden door het bedrag dat de bank zegt dat je kan lenen, maar leen enkel wat je nodig hebt.”
Zeer interessant artikel !!
Ik wil een lening op afbetaling aangaan en bij het lezen van uw boodschap zal ik mij zeker informeren bij de instellingen die u aanbeveelt.
Dat geld lenen ook geld kost, ben ik mij zeer zeker van bewust, maar voor mij is het nog belangrijker te weten dat ik terecht kan bij betrouwbare kredietmakelaars. Dank u Alain.
Wendy
Lenen is een kwestie van alles goed overwegen en nagaan of je alles kan terugbetalen ‘met intrest’ . Daarna kan je je geplande aankoop of verbouwing of reis maken. Dit is mijn visie.
Louis
Uw artikel over geld lenen kost geld vond ik zeer interessant en leerrijk. Ook de andere artikels over geldlenen zijn goed onderbouwd. Met spanning kijk ik altijd uit naar een nieuw artikel. Er zit veel afwisseling in uw blog en dat trekt mij aan. Uw artikel “De maand mei” vond ik zeer humoristisch geschreven alhoewel het zeer erg is wat sommigen met vrouwen doen.
Beste Alain,
Ik sta op het punt om een huis te kopen. Hiervoor moet ik geld lenen bij de bank of een kredietmakelaar. Denkt u dat de rente de volgende weken of maanden gaat stijgen, dalen of vrij stabiel blijven?
Beste Lander,
Bedankt voor je reactie.
Ik kon u niet vroeger antwoorden omdat ik mijn rechterarm niet of zeer moeilijk kon bewegen. ( zie artikel “Sleutelbeenbreuk voor Alain”).
Wie op zoek gaat naar de beste hypotheeklening verdwaalt vaak in de verwarrende doolhof van kredietformules die de grote banken aanbieden. Daarom ben je beter je woonlening aan te vragen bij een kredietmakelaar. Een kredietbemiddelaar werkt met verschillende banken en financiële instellingen. Doorgaans meer dan tien! Hij is een onafhankelijk adviseur en zoekt voor jou in de ingewikkelde wirwar van leenformules, rentevoeten, kortingen en duurtijden het beste aanbod.
Een kredietmakelaar zal voor jou verschillende kredietenformules vergelijken. In samenspraak met u, zal hij jou zeker heel objectief een krediet op maat aanbieden. Dat kredietaanbod zal qua budget, sociale situatie, maar ook toekomstgericht en getoetst aan uw verwachtingen en mogelijkheden, best bij u passen.
Een bank daarentegen kan alleen maar het tarief uitgaande van haar hoofdkantoor voorleggen. Banken verkopen haar eigen product. Een bank noemt dit dan gewoonlijk haar “uniek kredietaanbod”. Maar waarschijnlijk zijn er voor u betere formules weggelegd.
Daarbij mag je niet uit het oog verliezen dat de goedkoopste rentevoet niet altijd ook het voordeligste krediet is. Een kredietmakelaar zoekt voor jou ook de meest voordelige premie van schuldsaldoverzekering en brandverzekering. Hij zal ook zorgen voor een fiscale optimalisatie van uw krediet. Simpel gezegd : “Dat u zoveel mogelijk fiscaal kan aftrekken.
Best ben je dus bij een correcte en onderlegde kredietmakelaar. Ik denk dat de rentevoeten de komende maanden zullen stijgen. Dus wacht niet te lang. Ik denk ook dat je vandaag best leent tegen een vaste rentevoet.
Ik wens je veel succes.
Alain Brovist