Alain Brovist

Het geld wordt afgeschaft!

Cash geld

We hadden ons lelijk mispakt toen we eind vorige maand dachten om in de solden nog snel en goedkoop een nieuw salon te kopen ! De overschotjes van de meeste winkels die we bezochten waren zelfs niet goed genoeg voor spullenhulp. Waarschijnlijk waren de beste koopjes reeds weg. Gelukkig heb ik een spaarzame echtgenote die regelmatig een centje opzij legt voor onvoorziene uitgaven! Na 26 jaar werd het een nieuw salon dat het beste van drie werelden combineerde: design, comfort en prijs.

Toen mijn vrouw een voorschot wilde betalen met vijf briefjes van honderd euro, weigerde de verkoper het cash geld aan te nemen. “Dat mag ik niet aannemen, dat verbiedt mij de wet.” zei hij “Boven een aankoopbedrag van 2999 euro mag ik geen geld aanvaarden. Het moet met de bankkaart”.

Vroeger en nu.

Al van in de oudheid werd er gebruik gemaakt van gouden en zilveren munten om te betalen. Vanaf de 7de eeuw gebruikten de Chinese Tang- en Song dynastieën papiergeld. Zweden was in 1661 het eerste Europese land om bankbiljettten in te voeren. Anderzijds betalen vandaag nog slechts 3 % van de Zweden met baar geld.

Iran wil op lange termijn cash geld afschaffen en door elektronische betaalmiddelen vervangen.

Noorwegen wil vanaf 2020 geen contant geld meer in omloop hebben. Volgens de Noorse centrale bank zou nog maar 5 % van alle betalingen in cash gebeuren? Vorige week verspreidde de grootste Noorse bank, DNB, dat contant geld heeft afgedaan bij de Noren. Cash wordt enkel nog maar gebruikt in het zwarte circuit en voor witwaspraktijken verklaarde DNB.

In België gebeuren nog 15% van alle aankopen met fysiek geld. Tot april 2012 mocht iedereen in België met cash geld betalen tot 15.000 euro. Vanaf april 2015 werd dit bedrag verlaagd tot 5.000 euro. Wie zich hieraan niet hield, kreeg een boete en riskeerde een fiscale controle. Vanaf 1 januari 2015 werd de grens nogmaals verlaagd tot 2.999,99 euro. Koopt u dus iets van 3.000 euro dan moet u met de bankkaart betalen. Koopt u iets van 2.999 euro dan mag u nog steeds met contant geld betalen! Bij de aankoop van een onroerend goed mag er niets met contant geld betaald worden! Zelfs geen voorschot. Meer nog, in de compromis en in de aankoopakte zal moeten vermeld worden van welke bank en van welk rekeningnummer de gelden komen!

Voordelen.

Ik denk dat de dagen van het papiergeld geteld zijn. Ons financieel systeem is drastisch aan het veranderen. Met de huidige technische mogelijkheden zijn munten en biljetten in feite een anachronisme. We leven immers in een digitale wereld. Zelfs de kleinste aankoop wordt met de bankkaart betaald. Smartphones, tablets en andere nieuwe technologieën maken mobiele betalingen veel eenvoudiger. Digitaal betalen is veiliger, efficiënter en meer van deze tijd.

  • Ook in de strijd tegen zwartwerk, drugs, illegale transacties, corruptie of om belastingen te ontduiken zou het afschaffen van giraal geld een goede zaak zijn.
  • Door te betalen met bankkaarten zouden de banken ook vele honderden miljoenen euro uitsparen aan kosten.
  • Geld is duur om te drukken, te controleren, te vervoeren, op te slaan en te bewaken
  • Valsmunterij blijft een probleem zo lang er papiergeld bestaat
  • Als papierengeld wordt afgeschaft zal er ook nooit meer een massale bankrun zijn, zoals we die in Griekenland hebben gekend deze zomer.

Nadelen.

Anderzijds zouden de bankiers wel eens in hun handen kunnen wrijven en voor elke elektronische transactie kosten vragen.

Vraag is of onze beleidsmakers de moed hebben om die volgende logische stap, het afschaffen van cash geld, te nemen.

Uiteraard zal de evolutie naar een cashloze maatschappij in stappen moeten gaan.

  • Het afschaffen van papier- en muntgeld zal een merkelijke verandering teweeg brengen in het dagelijks leven van veel oudere mensen.
  • Het zal ook het verlies van privacy en van de overheidscontrole vergroten. Want als de overheid iedereen verplicht om zijn geld naar de bank te brengen, is dit een soort van  regularisatie.
  • Een volledig elektronisch betaalsysteem vergt van de burgers een groot vertrouwen in de banken. De overheid zou dan het geld dat de banken beheren ook voor 100 % moeten waarborgen.

In een eerste fase zou het uitgeven van grote bankbiljetten van 100 – 200 en 500 euro kunnen gestopt worden. In Amerika is het grootste biljet waarmee kan betaald worden ook maar 100 dollar ( circa 100 euro). Biljetten van 5 – 10 – 20 en 50 euro zouden misschien tijdelijk kunnen blijven bestaan. Veel gewone mensen doen immers hun gewone boodschappen met kleine biljetten die uit de bankautomaat komen.

Besluit.

Het overschakelen op uitsluitend elektronische betalingen zal nieuwe veiligheid- en operationele risico’s met zich meebrengen. De betaalsystemen voor het webwinkelen en thuisbankieren zijn nu niet altijd veilig en waterdicht. Hier zal dus moeten aan gesleuteld worden.

http://www.wikifin.be/nl/themas/uw-dagelijks-geld/veilig-betalen/hoe-betaalt-u-veilig

Uiteraard zal een en ander ook op Europees vlak moeten uitgeklaard worden en we weten dat de Europese molen tergend langzaam draait.

 

Spreuk van de week:

Munten dienen om te laten rollen, papiergeld om op te stapelen.

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist